Appen er ikke lenger kompatibel på Android-versjoner 4.4.4 eller lavere, på grunn av forsterket datasikkerhet.
Så langt det er mulig anbefaler vi at du oppdaterer enheten til en nyere Android-versjon eller bruker en annen kompatibel enhet.
Oppdateringer vil ikke bare gi deg muligheten til å få en rikere opplevelse med nye funksjoner og kompatibilitet med den nyeste teknologien, men vil også beskytte deg mot mulige sikkerhetsproblemer som er løst i de nyeste versjonene.
Trykkokeren kan åpnes når den er avkjølt og når det indre trykket er redusert (når låsestiften eller trykkindikatoren - avhengig av modell - har gått helt ned).
Du kan bruke trykkokeren til dampkoking. Det er en høyverdig metode for matlaging av grønnsaker, fordi den bevarer vitaminer og næringsstoffer. - Bruk ikke mer enn 750 ml væske. - Bruk dampkurven, sett den på kokestativet eller løsne den fra festene på pannen (avhengig av modell) og pass på at maten ikke blir senket ned i vannet.
Sjekk: • Koketid, • Om varmekilden er skrudd opp nok etter at arbeidstrykket er nådd, • Den riktige plasseringen av trykkregulatorventilen, • Mengden væske.
Trykkoketidene kan være opptil tre ganger kortere enn i en tradisjonell kjele. Begynn med oppskriftene i oppskrifts-/instruksjonsboken som ble levert med kokeren din. Når du forstår prinsippene, kan de brukes på andre oppskrifter. Sørg for å bruke minst 250 ml væske.
Det er 2 metoder: Slippe den ut sakte – vri gradvis programvelgeren til dampposisjon. Denne brukes til gryter, grønnsaker, kjøttbein og fiskeretter. Slippe den ut raskt – plasser trykkokeren under kranen i en vask, og rett strålen med kaldt vann mot metalldelen av lokket. Denne metoden brukes til væskebaserte retter som supper, ris, pasta, melkepuddinger, eggekremer, kaker og puddinger, oppskrifter som inneholder ris eller pasta og oppskrifter med høyt flytende innhold, for å unngå at væsken skytes ut av dampventilen sammen med dampen når du slipper ut trykkregulatorventilen.
Når trykkindikatoren er nede, har alt trykk blitt sluppet ut.
• Trykkokeren er overfyllt. • Varmen er for høy. • Trykkregulatoren, låseindikatorstiften eller sikkerhetsinnretningen er blokkert, på grunn av utilstrekkelig vedlikehold, og hindrer normal drift.
Før du åpner kokeren, må du være sikker på at du har sluppet ut all dampen og at låseindikatorstiften er senket. Hvis du er sikker på at dampen er sluppet ut, rist produktet og se om låseindikatorstiften eller trykkindikatoren (avhengig av modell) senkes. Hvis dette ikke skjer, kan du prøve å sette kokeren under kaldt, rennende vann og prøve å åpne den på nytt.
Du kan lage praktisk talt hva som helst i trykkokeren: Du kan koke suppe, kjøtt, fisk og grønnsaker og i tillegg lage delikate desserter. Du kan se oppskriftsideer i kokeboka for trykkokeren eller på nettsiden vår.
• Slå av varmekilden. • La trykkokeren avkjøles. • Når du har åpnet trykkokeren, må du sjekke at dampen har sluppet ut og at låseindikatoren er riktig plassert (avhengig av modellen). • Kontroller og rengjør alle arbeidsdeler og pakningen. Hvis problemet vedvarer, må du ta med trykkokeren (alle delene av den) til et anbefalt servicesenter.
Kokingen begynner når trykkregulatorventilen slipper dampen jevnt ut, mens den lager en regelmessig hvesende lyd, på dette tidspunktet skal du skru ned varmen og beregne koketiden som er angitt i oppskriften. Med en Nutricook, varsler en alarm nummer to deg om at du må skru ned varmen til siste del av kokingen som gjøres på lav damp.
Bruk passende varmekilder. Se i bruksanvisningen for å finne ut hvilke varmekilder som egner seg. De modellene som har vår eksklusive diffusjonsbase, fungerer svært godt på alle typer kokeflater, inkludert induksjon. Bruk en kokeplate med en diameter som er lik eller mindre enn diameteren av trykkokeren.
Hvis du skal koke direkte i pannen, må du alltid helle i en minimumsmengde med væske (25 cl eller 8,8 fl. oz.). Hvis du skal dampkoke, heller du 75 cl vann i bunnen av pannen. Maksimal fylling: Fyll ikke trykkokeren over 2/3 av høyden på pannen. Advarsel: Hvis trykkokeren er oppvarmet uten væske inni, må den sjekkes av et godkjent servicesenter.
Store kjøttstykker eller mat med skinn (hele pølser, tunge, fjærkre osv.) bør prikkes med gaffel eller kniv før tilberedning. Under tilberedning kan de inneholde kokende væske og forårsake sprut.
Det er svært viktig at du får trykkokeren kontrollert hos et autorisert servicesenter etter 10 års bruk.
VASK GRYTEN: • Vask gryten, kurven og pakning med vann og oppvaskmiddel etter hver bruk. Ikke bruk blekemidler eller klor.
VASK LOKKET (*avhengig av type trykkoker): • Vask lokket og pakningen separat med en svamp og oppvaskmiddel. • Tørk dem og sett pakningen tilbake på plass i lokket. • Forsiktig: Hvis timer er utstyrt, skal denne aldri brukes under vann.
VASK LOKKET OG MODULEN* (*avhengig av type trykkoker): • Etter hver bruk anbefales det å ta av kontrollmodulen for å vaske den. • Snu lokket og skru løs festemutteren på modulen med en mynt. • Vask modulen og lokket med en svamp og oppvaskmiddel. • Forsiktig: Aldri bruk timeren under vann. • Sett modulen tilbake på plass på lokket, kontroller at posisjonsbryteren er stilt til piktogrammet "åpen trykkoker" og sjekk at kjevene presser mot lokket. Snu apparatet og trekk til mutteren.
OPPVASKMASKIN: Det vil variere alt etter modell hvor mange deler som kan vaskes i oppvaskmaskin. På enkelte modeller er det kun pannen som kan vaskes i oppvaskmaskin. På andre modeller er det kun pannen og lokket (uten modulen) som kan vaskes i oppvaskmaskin. Ingen av delene på ClipsoMinut' Duo-modellen kan vaskes i oppvaskmaskin. Merk: Pakningene, timeren og modulen kan ikke vaskes i oppvaskmaskin.
KONTROLLER SIKKERHETSANORDNINGENE: 1) Hvis du har et produkt med avtakbar modul: Når du rengjør modulen, bør du samtidig kontrollere at sikkerhetsanordningene ikke blokkeres av noe. • Damputløp: lys inn i utløpet for å sjekke at det ikke er tilstoppet. Ved tilstopping skyller du med vann. • Velg og trykk på "grønnsaker"-piktogrammet for å sjekke at driftsventilen lar seg bevege. • Sikkerhetsventil: Trykk bestemt med en bomullspinne midt på røret, som skal være bevegelig. • Pakningen: Etter hver tilberedning rengjør du pakningen og sporet med en svamp og oppvaskmiddel. Pass på å sette pakningen riktig tilbake igjen i sporet.
2) For andre produkter: • Driftsventil: Ta av ventilen og rengjør den under vann fra springen. • Damputløp: Lys inn i røret for å sjekke at det ikke er tilstoppet. Ved tilstopping skyller du med vann. • Sikkerhetsventil: Når du trykker lett på ventilen, skal denne enkelt bevege seg. • Pakningen: Rengjør pakningen med en svamp og oppvaskmiddel etter hver tilberedning. Sett den riktig tilbake igjen i sporet. Hvis du har en vanlig trykkoker, rengjør du forsiktig den synlige delen av pakningen og kanten av gryten.
Når det gjelder modeller i aluminium, kan du gjenta fremgangsmåten for førstegangsbruk med natron (se bruksanvisningen). Modellene i rustfritt stål kan vaskes med skuresvamp og spesialisert rensemiddel for rustfritt stål. Bruk aldri blekemiddel.
Pakningen bør skiftes ut hvert år. Hvis trykket ikke stiger i trykkokeren og det kommer damp ut av lokket, må du kontrollere at pakningen er riktig montert.
Å bytte pakninger på modeller med klemmer (Trykkokerne 'Authentique' eller 'Actua'): Fjern den gamle pakningen, kontroller at pakningshuset er rent. Monter den nye skjøten ved å skyve med fingrene for å få den på plass der den skal være. For å unngå skade på pakningen, må du ikke bruke en annen gjenstand.
Å bytte ut pakningen på andre modeller: Fjern den gamle pakningen og erstatt den med en ny.
Ja, vi anbefaler at du rengjør lokkpakningen etter hver bruk med en svamp og oppvaskmiddel. Dette gjelder også husene til de modellene som har avtakbar pakning. Når du setter avtakbare pakninger tilbake på plass, må du passe på at inskripsjonen «lokkside» (lid side) vender opp mot lokket.
• Pass på at posisjonsbryteren er stilt til piktogrammet "åpen trykkoker". • Kontroller at pakningen er på plass. • Hvis du åpner/lukker trykkokeren under tilberedning, trykker du lett midt på lokket for å lukke det. • Kun for ClipsoMinut'®-trykkokermodeller: ta av pakningen på lokket og skyll den under vann. Sett den på plass igjen på lokket uten å tørke den.
Dette er Torx-skruer. De har ett hakk og kan brukes med en flatskrutrekker, så når et håndtak blir løst eller håndtaket må skiftes, kan du bruke en flatskrutrekker til å stramme dem. Torx-skrutrekkere kan kjøpes i de fleste hobbybutikker og jernvareforretninger.
Kontroller at det ikke er bulker, sprekker eller skade i håndtaket. Hvis det ikke er skade, må du stramme skruene ved hjelp av en flatskrutrekker. Hvis det er skade, må du skifte ut håndtaket.
Når matvarer som ris, som inneholder både protein og karbohydrater, blir kokt ved høye temperaturer, vil aminosyrene og sukkeret skilles og gi et grått utseende. Det vil ikke påvirke smaken, og er trygt å spise.
Flekker og merker som dannes på overflaten av panner og kjeler kommer fra mineraler kalsium, silisium, magnesium og jern. Disse forekommer naturlig i vann, og du trenger ikke bekymre deg for dette.
Kontroller følgende elementer: • Senket du varmen når dampkontrollventilen startet for å frigjøre dampen kontinuerlig, noe som gir en konstant plystrende lyd? • Slapp du ut damp etter koketiden? Hvis du lar trykkokeren slippe ut dampen selv uten dekomprimering, vil maten fortsette å koke når apparatet er under trykk. Når koketiden er avsluttet, bør du slå av varmen og slippe ut dampen. Koketiden avhenger av mengder, størrelse på maten og din personlige smak.
Kontroller følgende: • Varmen er høy nok – still den eventuelt opp. • Det er nok væske i tanken. • Driftsventilen er stilt til 1/2- eller ingrediens-piktogrammene. • Trykkokeren er godt lukket. • Pakningen eller kanten på skålen er uskadet. • Pakningen er riktig posisjonert i lokket.
Hvis problemet vedvarer: • Slå av varmen. • Flytt posisjonsbryteren til piktogrammet som viser damp som kommer ut.
• Vent til trykkindikatoren har falt. • Åpne trykkokeren. • Rengjør driftsventilen og damputløpsrøret.
Bytt gradvis fra trykkokingsstilling til frigjøringsstilling. Hvis sprutingen vedvarer (ofte tilfellet med visse typer mat: linser...) bytter du tilbake til trykkokingsstilling og foretar en rask åpning under kaldt vann.
• Fyll kokeren: minst 250 ml væske, maksimalt 2/3 av høyden eller enda mindre (avhengig av type mat og oppskrift). • Lukk trykkokeren: Alle trykkokere er utformet slik at hvis de ikke er ordentlig lukket, kan ikke trykket bygge seg opp. • Koking: Trykkokeren må plasseres på en varmekilde som er innstilt på maksimal varme. Deretter, i løpet av noen få minutter, når den en temperatur på over 100 °C (110 °C til 120 °C, avhengig av typen eller stillingen til trykkreguleringsventilen). Trykkregulatorventilen gjør at dampen slipper ut: Varmen skal da skrues ned og koketiden beregnes. Denne operasjonen gir en energibesparelse på opptil 70 % sammenlignet med konvensjonell tilberedning i vann. • Når koketiden er over - dekomprimering: Når maten er ferdig, må varmekilden slås av og all damp slippes ut ved å sette trykkregulatorventilen til damputløsningsstillingen. Trykkokeren kan nå åpnes. Du kan slippe ut dampen fra trykkokeren raskere ved å sette den under kaldt springvann.
Hvis det lekker damp ut gjennom lokket, må du kontrollere om: • lokket er lukket ordentlig, om tetningen sitter riktig inni lokket, • tetningen er skitten? Hvis så er tilfelle, rengjør den, • pakningen er i god stand – ikke glem å bytte den hvert år, • tetningen fortsatt er egnet? • tilstrammingen er tilstrekkelig på Authentique-modellene? • dekselet er skadet eller bulket? • lokket, sikkerhetsventilen og trykkregulatoren er rene? • Kontroller at kanten på trykkokeren ikke er skadet.
Trykkokeren har mange systemer som garanterer sikkerhet ved bruk. • Trygt lukkesystem (avhengig av modell): Trykkokeren er utstyrt med et sikkerhetssystem som forhindrer at trykket stiger hvis lokket ikke er fullstendig eller ordentlig lukket. Hvis lokket er plassert feil, vil sikkerhetssystemet forhindre at låseindikatorstiften stiger og dermed hindre at trykket bygger seg opp. • System for sikker åpning (avhengig av modell): Hvis trykkokeren er under trykk, stiger låseindikatorstiften og forhindrer at trykkokeren kan åpnes. For at stiften skal kunne senkes, må trykket slippes ut og kun da er det mulig å åpne trykkokeren. Kontroller stillingen til låseindikatorstiften eller trykkindikatoren (avhengig av modell). Den må være i en lav posisjon for å kunne åpnes. • Sikkerhet ved overskytende trykk: Hvis damputløpet blir blokkert under kokeprosessen, settes sikkerhetssystemet for overskytende damp inn: 1) Første trinn: Sikkerhetsventilen slipper ut trykket. 2) Andre trinn: Pakningen gjør det mulig å slippe ut trykket mellom lokket og kjelen. 3) Tredje trinn (avhengig av modell): Låseindikatorstiften stiger over håndtaket og gjør at trykket kan slippes ut vertikalt. Låseindikatorstiften må være satt på plass for å åpne trykkokeren etter at den er avkjølt.
Kokingen begynner når trykkregulatorventilen slipper dampen jevnt ut, mens den lager en regelmessig hvesende lyd. På dette tidspunktet skrur du varmen ned og beregner koketiden gitt i oppskriften.
• Kontroller at du har minst 250 ml væske i kjelen. • Kontroller at pakningen sitter riktig. Noen modeller har en stift inni lokket som er på linje med et lite hull i pakningen. Hvis stiften og hullet ikke er helt på linje, vil det påvirke trykket. • Pakningen kan være skitten eller den er forvridd og må byttes. Pakninger bør byttes ut hvert år. • Kontroller at regulatorventilen er ren og ikke blokkert av rester av mat. • Kontroller at kanten på pannen er i god stand og at pannen ikke er forvrengt. • Reguleringsventilen er ikke riktig plassert eller regulatoren er ikke i posisjon 1 eller 2 (avhengig av modell). Se bruksanvisningen for metoden som brukes med din spesifikke modell. • Varmen er for lav. Bruk alltid høy varme for å få trykket opp i trykkokeren. Når det er gjort, og du får en sterk strøm av damp, senk varmen for å etablere en jevn strøm og start tidsberegningen fra dette punktet. Alle oppskrifter krever at varmen senkes når trykk er nådd. • Låseindikatoren sitter fast. Dette er en låseindikatorstift eller trykkindikator (avhengig av modeller) som stiger når trykket bygges opp inni trykkokeren og faller når det slippes ut. Hvis det ikke stiger, kan det hende at trykkokeren må rengjøres. Se brosjyren for rengjøringsinstruksjoner for din spesifikke modell. • Kontroller at lokket er riktig montert.
Trykkokeren er laget for å vare og tilpasse seg familiens utvikling. Her er de anbefalte liter-kapasitetene: • for 1 til 4 personer: 3 til 4,5 l • for 4 til 6 personer: 6 l • for 6 til 8 personer: 7,5 til 8 l • for 7 til 10 personer: 10 l
Trykkoker kan brukes til koking (matvarene er nedsenket i vann med eller uten kurven) eller damping (mat blir plassert i kurven over vannmerket). Den kan også brukes til å småkoke eller sautere før trykkoking eller til og med langkoking med lokk, men uten trykkøkning.
Nei, tidsuret er utformet for en type bruk. Den håndterer de to koketrinnene, trykkoking og forsiktig koking. Den må derfor være på sin tiltenkte plass på lokket.